Prima supernovă detectată de inteligența artificială. Cum a fost posibil, care este opinia astronomilor

de: Gabriel Peneș
17 10. 2023

Cel puțin în astronomie, inteligența artificială (AI) pare să fie un ajutor pentru oameni, fără a le pune joburile în pericol. De curând, astronomii au anunțat că a fost detectată prima supernovă doar prin algoritmii inteligenței artificiale și telescoapelor robotice.

Cum a fost detectată supernova

Mai mult, inteligența artificială a clasificat supernova, apoi a împărtășit descoperirea comunității astronomice, iar totul doar în câteva zile. AI a lucrat împreună cu o serie de telescoape robotice pentru detectarea și confirmarea existenței supernovei.

Noul instrument se numește Bright Transient Survey Bot (BTSbot) și a funcționat într-un test real de curând. Pe 3 octombrie, Zwicky Transient Facility (ZTF)  – un observator robotizat ce face automat imagini ale cerului nopții – a descoperit o posibilă sursă ce nu fusese înainte.

Citește și: Inteligența artificială care ține loc de medic, mai aproape decât crezi. Cât de departe suntem de acel viitor

A fost numită SN2023tyk, iar BTSbot a găsit-o în datele ZTF două zile mai târziu și a estimat-o drept candidată probabilă la statutul de supernovă. De obicei, aceste lucruri sunt făcute de oameni, pentru a vedea dacă un fenomen cosmic are o anumită valoare sau nu.

Ce a reușit să facă inteligența artificială

Dar, de data aceasta, inteligența artificială a contactat un alt telescop robotic – ED Machine, de la Observatorul Palomar – pentru a colecta date în spectrul luminos.

Acestea au fost analizate de un al doilea algoritm, SNIascore, ce a determinat că este vorba de o supernovă de tipul Ia. Ele se formează după ce o stea albă pitică „fură” o masă atât de mare de la un corp ceresc apropiat încât sfârșește prin a face implozie într-un boom gigantic.

Citește și: INTERVIU Beniamin Mincu, românul care a creat una dintre cele mai de succes criptomonede, despre blockchain, metavers și AI

Odată ce supernova a fost confirmată și clasificată, inteligența artificială n-a mai avut de făcut decât un singur lucru: să anunțe descoperirea, ceea ce a și făcut pe 7 octombrie, când a trimis-o către Uniunea Astronomică Internațională a Supernovelor.

Care este importanța acestui lucru

„Pentru prima oară, o serie de roboți și algoritmi AI au observat, identificat, apoi au comunicat cu un alt telescop pentru a confirma descoperirea unei supernove”, a spus Adam Miller, de la Universitatea Northwestern, într-o declarație.

„Acest lucru reprezintă un important pas înainte pentru rafinarea modelelor ce vor permite roboților să izoleze subtipuri specifice de explozii stelare. Finalmente, înlocuirea oamenilor din acest proces oferă mai mult timp echipelor de cercetători pentru a analiza propriile observații și a elabora ipoteze noi privind originea exploziilor cosmice pe care le studiem”, a adăugat el.

Citește și: Care este cel mai luminos obiect de pe cerul nopții, de fapt. Nu este Luna și nici vreo stea

Cercetătorii estimează că, anterior, au risipit o cantitate uriașă de ore de muncă pentru datele colectate de la ZTF. Noua abordare, ce implică inteligența artificială, le permiter acum să aibă mai mult timp pentru alte studii legate de cosmos.